keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Neulan alta: Ensimmäinen takki

Malli: City/Casual Cardi OB 5/12 muokattuna
Kangas: Puuvilla Ikeasta, tikkivuori äidin jemmoista ja vetoketju paikallisesta


Ostin Ikeasta tämän puuvillakankaan jo lokakuun alkupuolella, ensimmäinen ajatus oli heti kun näin kankaan: tuosta pitää saada takki. Ihan tuolloin ei ollut vielä tarvetta talvitakille, joten kangas päätyi kaappiin odottelemaan. Kun sitten tuli toppatakkien aika, ei kaapista löytynyt riittävästi tikkivuorta ja jäin miettimään pitäisikö välissä olla jotakin kosteuden pitävää kun päällinen on puuvillaa. Äiti tarjosi siis täydelliseen saumaan kauan jemmattua tikkivuorta:) Kangas on varmasti yli 20 vuotta vanhaa, voi olla jopa enemmän ja pyörinyt äidin kaapissa ilman käyttötarkoitusta, jossakin vaiheessa tästä oli kuulemma pitänyt tulla päiväpeitto:) Tämä oli siinämielessä jännä ja käytännöllinen tikkikangas, että ulkopuoli on entex tyyppistä ja sisäpuoli normaalia vuorikangasta, pitää sen kosteuden loitolla:) Ainut mitä jäin miettimään pelkkää vuorta sovittaessani; tästähän olisi tullut kiva takki ihan pelkästään tai ainakin takin ulkopuoli, sen verran pirtsakan keltainen:) Tätä jäi vielä hiukan jäljelle, siitä voisi saada pienen pojan takin?:)


Mallina on taas sama City/Casual Cardi, leikattuna reiluilla saumanvaroilla sekä hihoja ja huppua hiukan suurennettu. Hihoja olisi itseasiassa saanut suurentaa vielä enemmäkin, menee tämä näinkin mutta paksu paita ei alle mahdu tai on ainakin todella tönkkö. Muutenkin takki on vielä aika tönkkö, varsinkin hupusta, mutta eiköhän ala käytössä pehmitä:) On muuten sitten ensimmäinen koskaan ompelemani toppatakki:)

Takista leikkasin juuri niin pitkän kuin kangas antoi periksi. Ostin jonkun valmiiksi leikkaaman palan sieltä Ikean löytönurkasta ja palassa sattui olemaan vai yksi kokonainen kuvio, kahdesta muusta puuttui hiukan alhaalta tai ylhäätä. Halusin kohdista eteen ehjän kuvion ja leikkasin sen kahdesta eri kohdasta, jotta sain ehjät kääntövarat etureunaan. Kankaassa oli kummassakin reunassa erilaiset kuviot, toisen laitoin eteen ja toisen taakse. Konttailin muuten useamman tovin tämän kankaan kanssa olohuoneen lattialla miehen ollessa lasten kanssa ulkona ja mietin miten oikein leikkaan kankaan jotta saan mahdollisimman kivan lopputuloksen. Tämän kankaan kanssa ei voi puhua säästeliäästä leikkaamisesta, kun halusin takkiin ne kivoimmat kohdat ja esimerkiksi toisen taskun leikkasin keskeltä isompaa palaa.. Kankaan pohja oli tuota vihreää jota pilkistää joistakin kohtaa ja vihreä kun ei ole mun juttu, joten leikkasin niin että sitä tulisi mahdollisimman vähän.

Taskut päälle ommeltuna läpillä ilman kiinnitystä, näihin katsoin hiukan mallia vanhasta villakangas takista. Vetoketju edessä ja hupussa nyöri pinkeillä nalle kiristimillä, jotka muuten nekin löytyi hetki sitten äidin jemmoista:) Tälle takille ei paljoa tullut hintaa - uusina hankintoina -; puuvilla 12e (2,3m) ja vetoketju vajaa 4e. Puuvillaa jäi vielä palanen, ehkäpä kassin verran?:)

16 kommenttia:

 1. Tosi pirteä :) Mulla on samanväristä tikkikangasta varastossa omaa kevättakkia varten. Tein itse vuoritetun collegetakin tuolla kaavalla ja totesin myös nuo hihat liian kapeiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tein tuolla mallilla jotain muuta ensiksi, niin tajusin sentään laittaa edes vähän lisää:) Mutta olisi saanut laittaa vieläkin enemmän.. Tuo tikkikangas oli kyllä ihana, mistähän löytäisi lisää saman väristä?

   Poista
 2. Mielettömän hieno takki, haluaisin samanlaisen :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Vau! Todella upea takki! :) Ja kivan inspiroiva blogi kaikinpuolin muutenkin.

  VastaaPoista
 5. Tosi kaunis takki! Ja kangas on aivan mahtava.
  Oliko sitä vaikea tehdä?
  Kaunis on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on aika helppo malli, tarkkana saa olla ainoastaan tuosta ettei tule hihoista liian kapeat kun vuorittaa :)

   Poista
 6. Paljonko kangasta riittää tuohon takkiin esim. M-kokoisena, jos on ihan jotain normileveää puuvillakangasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän takin saksin niin, että valitsin kankaasta kivoimmat kohdat, joten suoraan en menekkiä tiedä. Se perus sääntö taitaa päteä tässäkin: takin pituus + hihan pituus. M-kokoisena pitäisi kuitenkin saada normaali levyisestä puuvillasta leikattua yhdestä leveydestä etu- ja takakappaleet, hihan pituudesta sitten hihat ja huppu. Tuota kangasta taisi olla hieman reilu 2m, josta jäi silppua sieltä täältä sekä yksi isompi palanen.

   Poista
 7. Kiitos vastauksista! Tuo takkisi on kyllä tosi ihana!
  Nyt on jo kankaat ostettuna, tikkivuori puuttuu ja kirjastosta en vielä saanut tuota lehteä...mutta sittenpään minulla on aikaa kypsytellä :)

  Terkuin edellinen kysyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaa hyvä tulee ja eiköhän se kesäkin ole tulossa, niin on hyvin aikaa tehdä takkia ;)

   Poista
 8. Muistatko vielä, että kun teit takkia, niin siinä OB:n lehdessä tuossa oli napit. Niin jos tekee vetoketjun, niin pitääkö sitä kaavaa jotenkin muuttaa vai tekeekö vain vetskarin siihen etukappaleen reunaan vai miten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkasin suoraan niillä kaavoilla, joissa on etureunassa mukana se päällekkäin menevä nappilistan osuus, mutta taitoin sen listan osuuden (viivalla erotettu muusta kaavasta) etureunoista takin sisälle eli alavaraksi (näkyy tuossa viimeisessä kuvassa) Etukappaleet on siis leikattu kahdesta eri mallikerrasta kuviota, jotta kuvio on saatu kohdistettua edestä. Vetoketjun tikkasin vain etureunoihin taakse, ei ole alavaran ja etukappaleen välissä, koska muutamasta kerrasta viisastuneena tiedän, että vetoketju on helpompi vaihtaa kun se ei ole kankaiden välissä :)

   Poista
 9. Kiitos taas neuvoista. Huomasin, että sinulla on tuolla ihania huppareitakin! Tosi ihanista kankaista ihanasti toteutettu. Olen aika vasta-alkaja näissä ompeluhommissa, joten pitää olla nin tarkkana kaikessa. Saas nähdä koska uskallan leikata takkikangasta. Pelkään, että möhlin senkin.

  VastaaPoista